fredag 4. desember 2009

Norsk oppgaver 4/12

Oppgave. 1
I semiotikken eller også kalt i tegnlæra tilhører ord og bilder på en måte hvert sitt språk. Da bruker bi språk i betydningen systemer av tegn som vi benytter til å kommunisere med hverandre. Ordene kalles symboler mens bildene kalles ikoner.

Oppgave. 2
Symboler blir sitt som ordene i vår hverdag. Man finner ikoner og symboler overalt du går, i avisen, data, tv, internett osv. Daglig påvirkes vi av disse typene sammensatte tekster, og av og til er man med å lage dem. Ett ikon, eller også kalt bilde skal etterligne virkeligheten. Likevel kan man ha forskjellige tolkninger på et fotografi, et maleri eller en film. Forskjellige mennesker legger vekt på ulike ting i et bilde, og hvordan man opplever det. Noen ganger har det en sammenheng med hvilke erfaringer og opplevelser de vekket til live hos enkelte.

Oppgave. 3
Sammensatte tekster kan bli definert som når man leser en bok eller lytter til ord i muntlig tale vil man begynne å visualisere det vi leser eller hører, ved å hente bilder fra vårt indre bildearkiv.

Oppgave. 4
Når man skriver et dikt eller en sang så skriver man i noe som kalles forankring, det vil si at man skriver ordene som illustrasjoner. Mange av forestillingene båre, for eksempel om historiske personer og begivenheter i gammel tid, er styrt av bildene som etter hvert har blitt tatt i bruk som faste illustrasjoner.

Oppgave 5.
Verbaltekst og bilder avløser hverandre ved at verbalteksten innskrenker tolkningsmulighetene og peker mot den “riktige” måten å lese bildet på. Verbalteksten “forankrer” altså tolkningen av tegningen/bildet.

Oppgave 6.
Mediekonvergens er en utvikling, dvs at flere medier og funksjoner smelter sammen. Eks mobil, som er utstyrt både med GPS, kamera, musikk, radio osv. En faksjon er en sammenblanding av virkemidlene fra faktatekster og fiksjonstekster. Eks mange program på TV som er halvdokumentariske, der deltakerne ikke er skuespillere, men er mennesker som vanligvis tilhører den verdenen utenfor mediene.

Oppgave 7.
Du kan være aktiv I massemediene ved å delta I og kommentere det som skjer. I nettaviser kan du si din mening og kommentere saker. Du kan lett bli med I diskusjonsgrupper, og mange tv program inviterer seerne til å sende inn kommentarer og spørsmål via sms. Massemediene åpner for mer toveskommunikasjon.

Oppgave 8.
En vignette er som en slags introduksjonsfanfare med lyd og bilde. Denne hører d og assosierer den med et spesielt program. En jingle er en introduksjonsmusikk til et spesielt radioprogram.

Oppgave 9.
Nevn ulike typer lyd som vi finner i radio og fjernsynsprogram, og hvilken funksjon har de ulike typene?
- Talen av programledere, reportere og intervjuobjekter.
- Vignetter og jingler. Vignetter er en slags introduksjonsfanfare med lyd og bilde. Vignetten hører du og kjenner igjen. Akkurat som en reklame film for dressmann eller PRIX så har de en kjent melodi som de har på vær reklame film, slik at de blir kjent igjen.
- Det brukes mye musikk i all tv og radio.
- Miljølyd eller kontentum: det er lyden som den hendelsen en reportasje er fra, og den gjør reportasjen ekte. Eksempel: hektisk trafikk i et bymiljø, kvitrende fugler i skogen eller jubel fra et idrettsstevne.
- Lydeffekter er lyder som opplagt ikke er en del av den naturlige lyden i en reportasje. Eksempler: lyden av et kassaapparat i en sak om penger eller lyde av en sverdkamp i en historisk reportasje. Dette er for å skape assosiasjoner.
- Topper: En programleder forteller hva vi skal øre i sendingen, men på en slik måte at lytteren kan følge med på hele sendningen.
- Innslag: Nyhetsinnslag, kommentarer, reportasjer, og annet.
- Introer: I en intro presenteres kjernen i saken. Den skal fange lytterens interesse og få lytteren til og fortsette å høre på.


Oppgave 10.
Internett er ikke et nettverk, men flere hundre tusen mindre nettverk som er knyttet sammen gjennom en felles kommunikasjonsprotokoll som gjør det mulig å utveksle informasjon på tvers av nettverkene.
World Wide Web er den engelske betegnelsen på det globale informasjonsrom som gjør tekstdokumenter, bilder, multimedia og mange andre typer informasjon tilgjengelig over Internett.

Oppgave 11.
Hypertekst er ordet vi bruker for å beskrive strukturen i tekstene på verdensveven. Hyper betyr ”over”, slik som i hyperaktiv og hypermoderne.

Oppgave 12.
Det vi mener med et bilde/fotografi ikke er nøytralt viser et utsnitt av virkeligheten, og det kan komponeres på mange måter.

mandag 19. oktober 2009

Sommer i Portugal 08


En tirsdagsmorgen våknet jeg opp med ett av ringeklokka, det var endelig morgen og vi skulle til Portugal med en gjeng på nesten 30 stk, dette skulle bli toppers! Vi ble hentet av far til venninna mi Lise Lotte, som skulle bli med på ferie. Han kjørte oss til flyplassen og så var vi i gang.

Når vi hadde kommet fram til Lisboa, så skulle vi ta tog til en liten by i Portugal som heter Carvoeiro ved Algarvekysten. Jeg har vert der noen ganger fra før, og gledet meg veldig til og vise Lise Lotte plassen. Toget var skranglete og varmt, men vi storkoste oss uansett. Det var mye interessant og se på togturen bort, mange forskjellige forhold. Men etter en 3-4 timers tur med tog var vi endelig framme til Carvoeiro der vi skulle bo.
Vi kom i 6-7 tiden det ble ingen soling den dagen, vi pakket bare ut, og gikk ned på restaurant og spiste god mat.



Neste dag hoppet vi alle opp av sengen for å nyte solen mest mulig, vi gikk ned på stranden og badet og koste oss. Det var fantastisk! Ingen Bekymringer i det hele tatt, bare fryd og gammen.
Lise Lotte og jeg ble kjent med Maren, hun er datter av en av kompissene til pappa, hun er like gammel som oss, og vil smeltet sammen med en gang.



De neste dagene gikk veldig fort, den ene dagen var vi på shopping på et kjøpesenter som ikke var langt unna med taxi, ellers bare badet vi, slikket sol, spiste og gikk ut på kveldene. Vi ble også kjent med to jenter fra Oslo, som var veldig kjekke, så vi var med dem på litt av hvert!



Det jeg liker så godt med Carvoeiro er at det er en veldig liten by, med veldig koselige folk, lite kriminalitet, søte små strender med ikke alt for mange turister og ikke minst flotte restauranter med god mat. Det var spesielt den ene restauranten som var mest populær blant oss, der var den store retten alle ville ha; ”Dracula Kebab”. Et stort grillspyd med masse rart. Og ikke minst kelnerne var veldig kjekke og koselige der. Så der likte vi oss veldig!



Carvoeiro er en veldig fin familie by, passer også for oss ungdommer, men visst du liker mye festing, er vell ikke Carvoeiro den beste byen og reise til. Men passet perfekt for meg, men det hadde sikkert noe med dem jeg reise med.
Vibs, så hadde det plutselig gått fjorten dager og vi måtte reise hjem igjen. Det var ganske kjipt, men var godt å komme hjem igjen også.

CARVOEIRO ANBEFALES PÅ DET STERKESTE, SPESIELT FOR FAMILIER!!!

fredag 16. oktober 2009

Hva er hensikten med teksten min? Formidle en reiseopplevelse.

Hvem er mottakerne? Ungdom/voksne og lesere av bloggen.

Hvilken sjanger skal jeg velge? Reiseskildring.

Hva slags innhold? En reise til Portugal med min familie og en veninne.

Hvilken oppbygning? Kronologisk.

Hva slags språk eller virkemidler? Direkte språk.

Hva må jeg kunne eller lære? Jeg må kunne/lære og skrive en god og interessant tekst, slik at leserne gjerne kunne tenke seg og reise til Portugal.

fredag 4. september 2009

Korleis kan eg lære nynorsk best mulig

Den beste måten å lære nynorsk på er å skrive mykje nynorsk og å øve på grammatikken i nynorsk.
Men for å lære det godt, så må du ha ein viss interesse for faget og du må setta deg inn for å læra deg skrivespråket. Elles kjem du nok aldri til og få nynorsk skikkeleg til. Men sånn er det jo med dei flest faga, er du ikkje motivert til og læra deg dei, så er det liten sjans for du kommar til og få det til skikkeleg.
Så det du må er og få den retta instillinga til faget, elles bler det vanskeleg.

tirsdag 25. august 2009

Kildeinformasjon.

Det finnes et nøkkelord som er viktig når du skal være kritisk til kildeinformasjon som kalles TONE.
-T står for troverdighet : hvor sikker kilden er.
-O står for objektiv: om kilden er nøytral.
-N står for nøyaktighet: er det slurv og rusk.
-E står for egnethet: kan du finne svarene du trenger.

torsdag 20. august 2009

Ny start!

Det jeg kunne tenke meg gjøre i norsktimene framover er mer gruppearbeid og proskjekter, fordi da synes jeg det er lettere å sette seg mål om hvordan jeg vil det skal bli. Film er også gøy! Og for å få noe utav å se film, så kan vi skrive et referat fra filmen.

Det jeg ikke liker er nynorsk, det synes jeg ikke er nødvendig når vi har bokmål fra før. Nok med et skrivespråk!
Jeg har også fått veldig nok av å analysere dikt, noveller og filmer. Så jeg håper det blir noe annet i år!

fredag 5. juni 2009

Dilla på sko!


Ja, jeg må nok innrømme at jeg har fått dilla på sko etter at jeg begynnte og jobbe på Eurosko på M44. Trodde faktisk ikke jeg skulle få det, men så lett er det ikke når det kreler med forskjellige kule sko rundt deg og når du får dem sååå billige.
Jeg er godt fornøyd med jobben, slev om det kan være helt forferdelig kjedelig noen ganger, jobb er jobb. Men jeg kunne ikke tenke meg noe annet så jeg skal ikke klage.

SOMMER


Endelig kjenner vi at sola virkelig begynner og varme, vi slipper og gå rundt i kjeladress og ull og fortsatt fryse rumpa av oss. Det er deilig, og tror de fleste syns det. Tenker på alle fotball gutta og et par jenter vi har her, så mye kjekkare det må være for dem og spille fotball på fine sommerdager. Og for oss som helst liker og sole oss å bade, det er rett og slett bare herlig med sommer. Ferien starter og snart, og mange av og reiser rundt og opplever nye kjekke ting og plasser.
Jeg skal bare en uke til England, resten skal jeg jobbe, så blir nok ikke den kjekkeste ferien. Men men, skolefri er fri, GOD SOMMER!

Reklame



Denne reklameplakaten er laget av Lise Lotte, Maren og meg. Vi har satt fokus på at post-it lappene skulle først og fremt være for skoleelever som har mye og gjøre, da er det veldig greit med en huske lapper.
Vi legger godt merke til post-it lappene på bildene pga fargene, de viser veldig godt igjen i forhold til resten av bilde, som er i svart hvitt.
Slagordet "remember anything" er også i sterke farger for å vise det bedre, vi valgte det slagorde på engelsk fordi vi følte det kom bedre frem på engelsk.



Reklame er noe du finner over alt, på tv, i aviser, på busskur, blader og på plakater på vegger. Reklamen skal prøve å lokke oss til og kjøpe f. eks. et produkt. Derfor er det viktig og ha en reklame folk husker og som frister den aldersgruppen produktet er laget for.
Det meste av reklamen finner du nok på tv. Produsentene er veldig opptatt av og få sin reklame på den tiden flest folk ser på tv, allså på kvelden, da er det gjerne mer reklamer som er egnet for voksne.

mandag 20. april 2009

Artikkel: Kommentaren

Oppgave 7 side. 143

Sakte oppvåkning

A)
1. påstand: Motstanden mot Texas rettsystem og henrettelsen av Napoleon Beazley, har spart ham livet.
2. påstand: Dødsdom saker i Texas blir urettferdig behandlet og det blandes inn korrupsjon og rasisme. Folk er også imot at mindreårige som begår eg forbrytelse også blir henrettet når de blir gamle nok.
3. påstand: Beazley har hatt en urettferdig dom og retten er korrupt (det fortelles at sønnen til avdøde er selv dommer i en annen stad men presser Beazley) Napoleons forsvarer gjemmer bevis og gjør en meget slurvete jobb!
4. påstand: Det sies at ankedomstolen bryter loven ved å dømme Napoleon til sprøyta fordi de ikke tar hensyn til at stemmene som er satt, er 3 mot 3 og han skal dermed ikke bli henrettet.
5. påstand: At Texas halverer henrettelsene av mindreårige må bety at de har tatt kritikken til seg.


B)
- Ingen tvil om Beazley var med på et grusomt mord.
- Det er oppsiktsvekkende i en delstat som har henrettet 7 av 14 mindreårige i USA siden 1989.
- Texas begynner å ta kritikken mot et urettferdig rettsystem på alvor.
- Den internasjonale stormen mot henrettelsen av Beazley har vært enorm de siste månedene, men det er den pågående interne kritikken mot rasistisk og elendig forsvar i dødsdomsaker som nå begynner å bli tatt på alvor.

fredag 17. april 2009

fredag 6. mars 2009

Vinterferien!

I vinterferien fikk jeg besøk av ei veninne fra Jørpeland, hadde nesten ikke sett henne på 1år, så det var kjempekoselig at hun stakk innom når vi begge hadde fri noen ekstra dager!=D
Første dagen var vi i stavanger på shopping og på kvelden var vi på kino å så Friday the 13th, driiiiit skummel.
Det var en kjempe kjekk ferie helt til jeg måtte på jobb på onsdag og hun reiste hjem.

fredag 13. februar 2009

Filmanalyse

Utvikling av filmmanus
- Pitch – første manusutkastet, kort handlingsreferat
- Synopsis – neste trinn. Ligner en kort novelle.
- Et treatment. Ligner en lang novelle.
- Filmmanuset. Ligner en litterær dramatekst.
- Storyboard. Scener blir presentert med bildeskisser og blir dermed medietekst.

Bildeutsnitt
- Bildeutsnittet er den delen av verden filmskaperen vil vise oss.
- Ultratotalt bildesnitt – gir oss oversikt
- Ultranært – går ultranært bildeutsnitt – går svært tett inn på motivet.
- Totalbilde, halvtotalt– halvnært bilde, nærbilde.
- Nærbilde, skaper identifikasjon og fungerer også som et utropstegn ved fokus på ting.
- Chaplin: ”totalbilde i komedien, nærbilde i tragedien”.

Kameravinkler

- Undervinklet kamera, unaturlig lavt. Ser opp til personene.
- Overvinklet kamera, unaturlig høyt. Ser ned på personene.
- Kameravinkel = et moralsk spørsmål

Klipping
- Bindemiddel og buer binder klippene sammen.
- Klipping i tid, overlater mye til tilskuernes fantasi.
- Klipperytme – den gjennomsnittlige lengden på klippene.

Musikk- Bilde og musikk jobber effektivt sammen i det multimodale mediumet film.
- Blir musikken benyttet mot bilde vinner den. Virkningen blir ofte ironi.
- Musikk har en annonserende funksjon (frampek).

mandag 19. januar 2009

Byterminalen oppgave 1

Scene 1: ”Det var en rar plass å spille teater - Byterminalen.”

Scene 2: ”Det minnet meg om mine besteforeldre, der bestefar går på jobb og tjener penger mens bestemor lager mat til han hver dag.”

Scene 3: ”Liv virker veldig lykkelig, mens Cecilie er deppet og lei seg.”

Scene 4: ”Kjenner veldig godt igjen frustrasjonen til Gro når bussen er for sein, synes også det er litt skummelt på Byterminalen.”

Scene 5: ”Virker som en litt skummel plass og jobbe på, men det er bra noen gjør det.”

Scene 6: ”En stakkars engstelig kjæreste.”

Scene 7: ” Hvis du er i byen så kommer du deg nok hjem uansett, du kan ta busser og tog, pluss det går taxier så det er aldri for seint!”

Scene 8: ”Stakkars faren, han vil ha henne hjem, men hun vil ikke.”

Scene 9: ”For en idiotisk måte å gjøre det slutt på.”

Scene 10: ”Refrenget blir sunget så mange ganger”

Scene 11: ”Nok en kveld.”

Scene 12: ”Det var unødvendig å banke opp Welat.”

Scene 13: ”Fælt med krig.”

Scene: 14: ”Endelig skal hun få komme hjem.”

Scene: 15: ”Hadde det blitt bedre om de hadde møtt hverandre en annen gang?”